OLV, kweekvijver voor talent

Informatie voor basisschoolleerlingen 2019-2020

Dit schooljaar zit je in de hoogste klas van de basisschool: groep 8. Je zult merken dat dit schooljaar heel snel gaat en voordat je het goed en wel in de gaten hebt, zit je na de zomervakantie op een nieuwe school en mag je jezelf brugklasser noemen.    

Maar voordat het zover is, moet je nog een school kiezen die goed bij jou past. Je maakt natuurlijk niet zo maar een keuze. Nee, zo'n keuze doe je goed overdacht. Je zult jezelf een heleboel vragen stellen: naar welke school kan ik, waar voel ik me thuis, wat ga ik leren, past de school bij mijn capaciteiten, is het ver fietsen, hoe gaat het met huiswerk, hoe vind ik snel de weg, welke extraatjes zijn er?  

Voor meer informatie over het OLV en vergelijken van scholen: raadpleeg www.scholenopdekaart.nl.

Voor je ouders is het ook een belangrijke keuze, want je gaat naar een nieuwe school. Zij zullen ook vast veel vragen hebben: kan mijn kind zich hier goed ontwikkelen, wordt mijn kind voldoende gezien, hoe verloopt het contact tussen ouders en school, etcetera.

In ons digitale tijdperk is de allereerste informatie vaak te vinden op het internet. Je leest nu ook niet voor niets dit gedeelte van onze site. Je kunt er veel informatie vinden. 

Nog beter en leuker is het, om actief onze school te bezoeken. Je maakt dan kennis met de leerlingen van de school en met de leraren die er werken. Er is voldoende ruimte om al je vragen te stellen en om de OLV-sfeer op te snuiven. Zet de verschillende momenten om dit te doen maar alvast in je agenda! 

Voorlichtingsavonden bij het Florijn College
Op dinsdag 5 en woensdag 6 november 2019 zijn de voorlichtingsavonden bij het Florijn College >>lees verder.   

Rondleiding op het OLV op woensdag 11 december 2019, woensdag 15 januari 2020 of woensdag 22 januari 2020
Op deze middagen zijn groep 8-leerlingen van harte welkom voor een korte presentatie over het OLV en aansluitend een rondleiding door de school door huidige leerlingen.
De middagen duren van 13.30 - 15.30 uur.
Vanaf 5 november kun je je via deze website opgeven voor een van de middagen.

Open Dag op zaterdag 8 februari 2020 (van 10.00 - 15.00 uur); voor alle open dagen rondom Breda: raadpleeg de Open Dagenkalender >>lees meer 
Tussen 10.00 en 14.00 uur zetten wij de deuren van onze school open zodat jij samen met je ouders (en broertjes en/of zusjes) een kijkje kunt nemen op het OLV. Er is van alles te doen en te zien! Onze brugklassers leiden je graag rond, maar je kunt ook zelfstandig rondsnuffelen. Je ontvangt dan informatie van de school die je thuis op je gemak nog eens kunt lezen.  

Proeflessen op woensdag 12 en woensdag 19 februari 2020
Op deze middagen zijn groep 8-leerlingen die extra informatie willen over onze school en die enkele proeflesjes willen volgen van harte welkom.  Het programma start tussen 13.30 - 13.45 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Via deze link (volgt na de kerstvakantie) kun je je hiervoor opgeven.   

Aanmeldavonden op dinsdag 10 en woensdag 11 maart 2020
Als je hebt ontdekt dat jij graag OLV'er wilt worden, dan meld je je bij ons aan. Dat kan op twee dagen. Begint je achternaam met de letter A t/m K dan ben je op 10 maart tussen 17.00 en 20.30 uur welkom. Als je achternaam begint met de letter L t/m Z, dan kom je tussen 17.00 en 20.30 uur op 11 maart.  
 
Kennismakingsavond 22 of 23 juni 2020
Op een van deze avonden is het zo ver! Je gaat kennismaken met jouw nieuwe klasgenoten en je mentor. Omdat je bij de aanmelding de namen van enkele vriendjes/vriendinnetjes hebt mogen opgegeven, heb je altijd wel een bekend gezicht in de buurt en dat is fijn, want dan voel je je vast snel thuis bij ons. 
 
Eerste schooldag in augustus 2020
Ja, en dan is het zover. Je staat na die lange zomervakantie vast te trappelen om te beginnen aan je OLV-carrière. De eerste week hier op school staat helemaal in het teken van de introductie. Je zult merken dat je snel zult wennen aan al die nieuwe dingen die op je af komen. Kijk voor meer informatie ook op www.vobreda.nl (VO Breda is een samenwerkingsverband van alle Bredase scholen voor voortgezet onderwijs).

Aanmelding en toelating

De aanmelding van leerlingen voor het voortgezet onderwijs vindt op vaste data op de verschillende scholen voor voortgezet onderwijs zelf plaats.
De avonden voor deze aanmelding zijn gepland op dinsdag 10 maart 2020 en woensdag 11 maart 2020, telkens van 17.00 - 20.30 uur. Op dinsdagavond de aanmelding voor leerlingen waarvan de achternaam begint met de letters A t/m K, op woensdag voor de letters L t/m Z.

Een van onze medewerkers controleert of de benodigde formulieren ingeleverd zijn en of het aanmeldingsformulier volledig is ingevuld. Een van onze docenten voert een kort kennismakingsgesprek met u en uw zoon of dochter.

Breng voor de aanmelding op onze school het aanmeldingsformulier (volgt en dit is na de kerstvakantie in de regio Breda ook verkrijgbaar op de basisscholen) mee samen met:
1. het keuzeformulier van VO Breda;
2. een kopie van het Overstapdossier (OSO = Overstap Service Onderwijs) met daarbij een uniform adviesformulier van de basisschool met het plaatsingsadvies;
3. indien van toepassing: verslagen van eerder relevant onderzoek.

Legitimatie
Bij de aanmelding van uw zoon/dochter zullen wij zijn/haar identiteit en het ingevulde burgerservicenummer (BSN) controleren aan de hand van een origineel identiteitsbewijs.
Hiervoor dient u bij de inschrijving een geldig paspoort/geldige identiteitskaart (met vermelding van de officiële volledige naam en vermelding van het BSN = burgerservicenummer) mee te nemen. 

Procedure voor aanmelding brugklas VO Breda
Het OLV is een grote school. We hebben ruim 1550 leerlingen en ongeveer 130 medewerkers. We willen zeker niet groter worden en met die gedachte staan wij niet alleen. Alle scholen in Breda die niet verder willen groeien hebben samen heldere afspraken gemaakt over wat te doen bij een mogelijke overaanmelding in de brugklas. Informatie over afspraken en procedures vindt u op www.vobreda.nl.

N.B. Voor aanmelding leerlingen klas 2 t/m 6 >>lees verder

Toelatingscriteria en doorstroommogelijkheden brugklas OLV

advies 
vanuit 
de basisschool

brugklas
havo/atheneum

brugklas
atheneum/gymnasium
 plaatsingsadvies
(minimaal)

 havo  havo/vwo
 diplomaperspectief
(minimaal)
 havo  vwo
na de brugklas  doorstroom naar
havo
atheneum 
doorstroom naar
havo
atheneum
gymnasium 

Leerlingen met een duidelijke ondersteuningsvraag vanuit de basisschool hebben vooraf altijd een intakegesprek met de afdelingsleider en de ondersteuningscoördinator om te bepalen of de behoefte en het aanbod op elkaar aansluiten.

Contact

Je merkt vast dat wij erg enthousiast zijn over onze school. Hopelijk ben jij dat ook geworden. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met de afdelingsleider van de brugklas, de heer Voncken. Je kunt hem bellen, telefoonnummer 076 – 5224707, maar je mag ook een mailtje naar hem sturen: tvoncken@olvbreda.nl.

 

Drs. TH.H. Voncken
afdelingsleider brugklas
tvoncken@olvbreda.nl